• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Pompen in Afrika gaan niet lang mee

Helaas, ondanks de vele miljoenen “hulp”, hebben nog heel veel mensen nog steeds geen toegang tot schoon water, vooral op het platteland. Er zijn wel genoeg waterpompen neergezet, maar het blijkt nu dat de meeste waterpompen niet meer werken. Daardoor is het water op het platte land schaars en duur geworden, waardoor de arme mensen op het platteland soms 10x méér voor het water moeten betalen dan in de stad. Dat is dus niet “Fair”.

Loop naar de pomp” is in Africa meestal, loop LANGS de pomp, want hij doet het toch niet…

Als je daarbij weet dat er is feitelijk genoeg schoon water in grond zit, en je het dus alleen maar “even” hoeft op te pompen, is het daarom dubbel frustrerend als jouw pomp kapot gaat en je weer maanden zonder water zit.

Een uitgebreide studie van het RWSN (Rural Water Supply Network, klik hier)  uit 2010 maakte duidelijk dat helaas veel van de huidige water problemen juist door de Goede Doelen NGOs zelf veroorzaakt zijn. Dit komt vooral door het gebruik van verkeerd waterpompjes uit India, ook wel “Plof-Pomp” genaamd, want ze gaan niet lang mee (zie inzet).

Waarom is het erg als een pomp kapot is?
In Afrika is er vaak geen kraanwater, men is afhankelijk van de pomp. Als de pomp kapot is, moet men vaak weer vele kilometers lopen naar de rivier, of naar een verre waterpomp die het nog wel doet. Dat is zwaar werk en men kan maar weinig water per keer meenemen. Dus is er meteen veel minder water beschikbaar om te drinken, te wassen en te koken.

Ook voor het kleine vee wat men vaak heeft is minder water een groot probleem; kippen en geiten kunnen daardoor doodgaan. Minder water betekent minder hygiene waardoor kinderen sneller ziek worden en soms overlijden ze door het drinken van vervuild water.

Wat kunt u hieraan doen?
1. Help mee de duurzame BluePump te promoten, STOP de Plof-Pomp!
2. Vraag de Plof-Pomp NGOs om voortaaan de duurzame BluePump te gebruiken.
3. Hoort, en twitter het voort, zodat we meer kapotte pompen kunnen vervangen.

 

Doe mee en donate!

Shoppen op het internet, en daarbij gratis doneren?

Probeer het eens vrijblijvend uit, en
Klik op onderstaande button!

 

“Gewoon” doneren kan natuurlijk ook
dat hoeft niet nu meteen.
De volgende keer dat u wat wil geven voor Afrika
Kan dat gewoon via een bankoverschrijving
Alvast bedankt!

Stichting FairWater
IBAN NL57 ABNA 0620 4048 41
BIC: ABNANL2A
ABN AMRO BANK

.