• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Waarom FairWater?

FairWater is een “International NGO” gevestigd in Amsterdam, opgericht in 2008 als een “Game-Changer” in OntwikkelingsHulp. Waarom?

Steeds vaken hoor je dat hulp aan Afrika niet effectief is. Vooral waterprojecten mislukken; overal zie je kapotte waterpompen (ca. 400.000 in Afrika) en de paar pompen die het nog wel doen worden vaak met veel kunst en vliegwerk (en subsidies van NGOs) aan de praat gehouden.

Mede hierdoor verloor het publiek grotendeel het vertrouwen in de “Goede Doelen” sector (Klik hier).

Ontwikkeling van de BluePump
Het was overduidelijk dat er een betere pomp moest komen, maar niemand wilde zich daarvoor echt 100% inzetten. Daarom namen wij in 2008 zelf het initiatief om zo’n betere pomp op eigen kosten te ontwikkelen, daarbij gesteund door Oxfam-Kenya en Unicef-Mozambique voor het uitproberen in Afrika van het eerste ontwerp. Na een paar jaar van testen en verbeteren, was in 2010 het definieve ontwerp klaar.

Onze aanpak heeft success!
In het begin werd er door de NGOs kritisch naar de BluePump gekeken; iedereen was er zo gewend aan geraakt dat handpompen om de paar maanden kapot gaan, men kon zich nauwelijks voorstellen dat er ooit een handpomp zou kunnen die het gewoon bleef doen.

Maar uiteindelijk heeft de Bluepump zich in het veld bewezen en steeds meer serieuze NGO willen nu ook liever een duurzame BluePump dan een roestende “Plof-Pomp”. Oxfam beveelt zelfs de BluePump aan in hun internationale catalogus, waarbij duidelijk gesteld wordt dat de BluePump ondanks zijn wat hogere aanschafprijs, een goede langjarige investering is voor Afrika (Klik hier).

Oxfam BluePump in Mautana, Turkana, Noord Kenya, diepte 70m, de enige waterbron in een straal van 15 km.

Elke voordeel heeft zijn nadeel
Omdat de duurzame BluePump van hoogwaardige materialen is gemaakt, is hij niet alleen veel beter, maar helaas ook wat duurder dan de in Afrika veel gebruikte “standaard pomp uit India. Helaas geven nog steeds veel NGOs de voorkeur aan deze goedkopere “Plof-Pomp” die vele malen per jaar kapot gaat, waardoor de mensen weer geen water hebben en genoodzaakt zijn om veel geld uit te geven aan dure reparaties.

Studies laten zien dat zo’n goedkope “Plof-Pomp” gemiddeld zo’n 200 tot soms 400 US$ per jaar kost aan reparaties. Daarentegen zijn de kosten van een duurzame BluePump over een periode van 10 jaar nog geen 25 US$ per jaar, met bijkomende belangrijk voordeel dat er geen periode is dat de mensen geen water hebben door een kapotte pomp.

Waarom sponsoren van een BluePump?
Bij de introductie van ZonnePanelen vond men aanvankelijk de aanschafkosten te hoog. Omdat de Nederlandse Overheid het belang erkende van duurzame energie, krijgt men hiervoor vaak subsidie. Op dezelfde wijze pleiten wij er ook voor om de introductie van de duurzame BluePump in Afrika stimuleren.

Daarom wordt Uw bijdrage gebruikt voor een subsidie budget van €1.000,- per pomp. Dus met elke €1.000,- kunnen we een BluePump voor een prijs die vergelijkbaar is met een “Plof-Pomp” aanbieden. Als tegenprestatie voor deze subsidie, vragen we de NGOs om een foto en GPS locatie van de door U gesubsidieerde BluePump. Op deze wijze geven wij dus niet de BluePump zomaar cadeau, maar zijn de kosten gelijk verdeeld, dat leek ons “Fair” deal. Zie ook onze website FairWaterAfrica.org

SchoonWater Hier, SchoonWater Daar
Een belangrijk onderdeel van de missie van FairWater is het creëren van meer bewustzijn over het belang van schoon water in ons leven en de rol van water in ons milieu. Daarom worden we vaak gesponsord door bedrijven die via de positive uitstraling van FairWater hun duurzame producten graag meer onder de aandacht willen brengen zoals Sanex en Blue Wonder schoonmaak producten, en organizaties zoals  Flessenwerk.nl en promoten we ook de KraanWater acties van onze partners Join-the-Pipe.org

100% van uw donatie gaat naar Afrika
Omdat de verkoop van de BluePump via de Firma Boode BV met onze Social Entreprise aanpak de kleine overhead van FairWater al bekostigt, gaat er van Uw donatie niets naar onze overhead of naar welke “strijkstok” dan ook. Dus 100% transparant en 100% effectief.

FairWater is een initiatief van Paul van Beers en Sureyya Gok; Klik hier voor ons verhaal.

Heeft u vragen omtrent FairWater of wilt u als vrijwilliger meehelpen?

Bezoekadres FairWater
Danzigerbocht 45 F,
1013 AM Amsterdam
The Netherlands

info@fairwater.org
Tel: 020 – 260 11 71
Mob. 06 236 686 15

 

Doe mee, en steun FairWater!

Shoppen op het internet, en daarbij gratis doneren?

Probeer het eens vrijblijvend uit !

 

“Gewoon” doneren kan natuurlijk ook
dat hoeft niet nu meteen.
De volgende keer dat u wat wil geven voor Afrika
Kan dat gewoon via een bankoverschrijving
Alvast bedankt!

Stichting FairWater
IBAN NL57 ABNA 0620 4048 41
BIC: ABNANL2A
ABN AMRO BANK

.