• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Waarom FairWater?

FairWater is een “International NGO” gevestigd in Amsterdam, opgericht in 2008 als een “Game-Changer” in de WaterWereld van OntwikkelingsHulp. Waarom was deze radicale verandering hoog nodig?

Wij constateerden al ruim voor die tijd, dat de meeste waterpompen in Afrika niet werkten. Hier en daar zie je nog wel een pomp die met veel gepiep en gekraak nog een straaltje water geeft, maar het overheersende beeld in Afrika is helaas dat je overal verlaten roestende pompen ziet. Wat ons verbaasde, was dat ondanks het feit dat de meeste “Goede Doelen” wel wisten dat hun pompjes niet lang meegaan, men toch gewoon doorging met hun fundraising en het geld te gebruiken voor het installeren van nog meer van deze “Plof-Pompen”.

Geen vertrouwen in “Goede Doelen”
Ook in Nederland is het wel nu wel bekend dat veel van de “hulp” niet werkt, ondanks het feit dat de NGOs aanvankelijk het pompen probleem een beetje onder de pet probeerden te houden. Mede hierdoor verloor het publiek grotendeel het vertrouwen in de “Goede Doelen” sector (Klik hier).

Ontwikkeling van de BluePump
Het was voor iedereen wel duidelijk dat er een betere pomp moest komen, maar niemand wilde zich daarvoor echt 100% inzetten. Wij hadden al een idee hoe zo’n betere pomp eruit zou moeten zien, daarom namen wij in de begin jaren van FairWater zelf het initiatief om zo’n betere pomp op eigen kosten te ontwikkelen, daarbij gesteund door Oxfam-Kenya en Unicef-Mozambique voor het uitproberen in Afrika van het eerste ontwerp. Uiteraard moest hier en daar nog wat aangepast en verder uitgetest worden, maar in 2010 was het definieve ontwerp klaar.

Onze nieuwe aanpak heeft success!
In het begin werd er door de NGOs nog een beetje kritisch naar de BluePump gekeken; iedereen was zo gewend aan geraakt aan het feit dat handpompen om de paar maanden kapot gaan, zodat men zich nauwelijks kon voorstellen dat er ooit een handpomp zou kunnen zijn die het gewoon bleef doen. Maar uiteindelijk heeft de Bluepump zich in het veld bewezen en steeds meer serieuze NGO willen nu ook liever een duurzame BluePump dan een “Plof-Pomp”. Oxfam beveelt zelfs de BluePump aan in hun internationale catalogus, waarbij duidelijk gesteld wordt dat de BluePump ondanks zijn wat hogere aanschafprijs, een goede langjarige investering is voor Afrika (Klik hier).

Oxfam BluePump in Mautana, Turkana, Noord Kenya, de enige waterbron in een straal van 15 km.

Elke voordeel heeft zijn nadeel
Omdat de duurzame BluePump van hoogwaardige materialen is gemaakt, is hij niet alleen veel beter, maar helaas ook wat duurder dan het massa product “Plof-Pompje” uit India. Veel NGOs vinden deze hogere aanschafprijs van de BluePump nog een probleem. Men was te gewend geraakt aan de “goedkope” Plof-Pomp.

Sponsoren van een BluePump
Ook bij de introductie van ZonnePanelen en WindMolens vond men aanvankelijk de aankoopkosten te hoog. Omdat de Nederlandse Overheid het belang inzag van duurzame energie, gaf men aanvanklijk veel subsidie bij de aanschaf hiervan. Op dezelfde wijze willen wij nu ook de verdere introductie van de BluePump in Afrika stimuleren.

Daarom wordt Uw bijdrage nu gebruikt voor een subsidie budget van €1.000,- per pomp. Dus met elke €1.000,- kunnen we een BluePump voor een prijs die vergelijkbaar is met een “Plof-Pomp” aanbieden. Als tegenprestatie voor deze subsidie, vragen we de NGOs om een foto en GPS locatie van de door FairWater gesubsidieerde BluePump. Op deze wijze geven wij dus niet de BluePump zomaar cadeau, maar zijn de kosten gelijk verdeeld, dat leek ons “Fair” deal.

SchoonWater Hier, SchoonWater Daar
Een belangrijk onderdeel van de missie van FairWater is het creëren van meer bewustzijn over het belang van water in ons leven en de rol van water in ons milieu. Daarom worden we ook vaak gesponsord door bedrijven die via de goede reputatie FairWater hun duurzame producten graag meer onder de aandacht willen brengen zoals Sanex en Blue Wonder schoonmaak producten, en organizaties zoals  Flessenwerk.nl en promoten we ook de KraanWater acties van onze partners Join-the-Pipe.org

100% van uw donatie gaat naar Afrika
Omdat de verkoop van de BluePump via de Firma Boode BV met onze Social Entreprise aanpak de kleine overhead van FairWater al bekostigt, gaat er van Uw donatie niets naar onze overhead of naar welke “strijkstok” dan ook. Dus 100% transparant en 100% effectief.

FairWater is een initiatief van Paul van Beers en Sureyya Gok; Klik hier voor ons verhaal.

Heeft u vragen omtrent FairWater of wilt u als vrijwilliger meehelpen?

Bezoekadres FairWater
Keizersgracht 676
1017 ET Amsterdam
The Netherlands

info@fairwater.org
Tel: 020 – 260 11 71
Mob. 06 236 686 15

 

Doe mee! Wordt vrienden-lid van FairWater op Facebook,
dat kost u  niets en
blijft u op de hoogte van onze activiteiten.

Voor elke “like” op onze Facebook pagina
geeft de firma Boode (klik hier) die de BluePump levert
een Euro aan FairWater voor Oxfam.

Shoppen op het internet, en daarbij gratis doneren?

Probeer het eens vrijblijvend uit !

 

“Gewoon” doneren kan natuurlijk ook
dat hoeft niet nu meteen.
De volgende keer dat u wat wil geven voor Afrika
Kan dat gewoon via een bankoverschrijving
Alvast bedankt!

Stichting FairWater
IBAN NL57 ABNA 0620 4048 41
BIC: ABNANL2A
ABN AMRO BANK

.