• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Waarom FairWater?

FairWater is een “International NGO” gevestigd in Amsterdam, opgericht in 2008 als een “Game-Changer” in OntwikkelingsHulp. Waarom?

Steeds vaken hoor je dat hulp aan Afrika niet effectief is. Vooral waterprojecten mislukken; overal zie je kapotte waterpompen (ca. 400.000 in Afrika) en de paar pompen die het nog wel doen worden vaak met veel kunst en vliegwerk (en subsidies van NGOs) aan de praat gehouden.

Mede hierdoor verloor het publiek grotendeel het vertrouwen in de “Goede Doelen” sector (Klik hier).

Ontwikkeling van de BluePump
Het was overduidelijk dat er een betere pomp moest komen, maar niemand wilde zich daarvoor echt 100% inzetten. Daarom namen wij in 2008 zelf het initiatief om zo’n betere pomp op eigen kosten te ontwikkelen, daarbij gesteund door Oxfam-Kenya en Unicef-Mozambique voor het uitproberen in Afrika van het eerste ontwerp. Na een paar jaar van testen en verbeteren, was in 2010 het definieve ontwerp klaar.

Onze aanpak heeft success!
In het begin werd er door de NGOs kritisch naar de BluePump gekeken; iedereen was er zo gewend aan geraakt dat handpompen om de paar maanden kapot gaan, men kon zich nauwelijks voorstellen dat er ooit een handpomp zou kunnen die het gewoon bleef doen.

Maar uiteindelijk heeft de Bluepump zich in het veld bewezen en steeds meer serieuze NGO willen nu ook liever een duurzame BluePump dan een roestende “Plof-Pomp”. Oxfam beveelt zelfs de BluePump aan in hun internationale catalogus, waarbij duidelijk gesteld wordt dat de BluePump ondanks zijn wat hogere aanschafprijs, een goede langjarige investering is voor Afrika (Klik hier).

Oxfam BluePump in Mautana, Turkana, Noord Kenya, de enige waterbron in een straal van 15 km.

Elke voordeel heeft zijn nadeel
Omdat de duurzame BluePump van hoogwaardige materialen is gemaakt, is hij niet alleen veel beter, maar helaas ook wat duurder dan het massa product “Plof-Pompje” uit India. Helaas vinden veel NGOs deze hogere aanschafprijs nog een probleem. Men was te gewend geraakt aan de “goedkope” Plof-Pomp.

Sponsoren van een BluePump
maarr ook bij de introductie van ZonnePanelen vond men aanvankelijk de aankoopkosten te hoog. Omdat de Nederlandse Overheid het belang inzag van duurzame energie, gaf men aanvanklijk veel subsidie. Op dezelfde wijze willen wij pleiten er ook voor om de verdere introductie van de duurzame BluePump in Afrika stimuleren.

Daarom wordt Uw bijdrage nu gebruikt voor een subsidie budget van €1.000,- per pomp. Dus met elke €1.000,- kunnen we een BluePump voor een prijs die vergelijkbaar is met een “Plof-Pomp” aanbieden. Als tegenprestatie voor deze subsidie, vragen we de NGOs om een foto en GPS locatie van de door FairWater gesubsidieerde BluePump. Op deze wijze geven wij dus niet de BluePump zomaar cadeau, maar zijn de kosten gelijk verdeeld, dat leek ons “Fair” deal.

SchoonWater Hier, SchoonWater Daar
Een belangrijk onderdeel van de missie van FairWater is het creëren van meer bewustzijn over het belang van water in ons leven en de rol van water in ons milieu. Daarom worden we ook vaak gesponsord door bedrijven die via de positive uitstraling van FairWater hun duurzame producten graag meer onder de aandacht willen brengen zoals Sanex en Blue Wonder schoonmaak producten, en organizaties zoals  Flessenwerk.nl en promoten we ook de KraanWater acties van onze partners Join-the-Pipe.org

100% van uw donatie gaat naar Afrika
Omdat de verkoop van de BluePump via de Firma Boode BV met onze Social Entreprise aanpak de kleine overhead van FairWater al bekostigt, gaat er van Uw donatie niets naar onze overhead of naar welke “strijkstok” dan ook. Dus 100% transparant en 100% effectief.

FairWater is een initiatief van Paul van Beers en Sureyya Gok; Klik hier voor ons verhaal.

Heeft u vragen omtrent FairWater of wilt u als vrijwilliger meehelpen?

Bezoekadres FairWater
Danzigerbocht 45 F,
1013 AM Amsterdam
The Netherlands

info@fairwater.org
Tel: 020 – 260 11 71
Mob. 06 236 686 15

 

Doe mee! Wordt vrienden-lid van FairWater op Facebook,
dat kost u  niets en
blijft u op de hoogte van onze activiteiten.

Voor elke “like” op onze Facebook pagina
geeft de firma Boode (klik hier) die de BluePump levert
een Euro aan FairWater voor Oxfam.

Shoppen op het internet, en daarbij gratis doneren?

Probeer het eens vrijblijvend uit !

 

“Gewoon” doneren kan natuurlijk ook
dat hoeft niet nu meteen.
De volgende keer dat u wat wil geven voor Afrika
Kan dat gewoon via een bankoverschrijving
Alvast bedankt!

Stichting FairWater
IBAN NL57 ABNA 0620 4048 41
BIC: ABNANL2A
ABN AMRO BANK

.