• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Wat is een “Plof-Pomp”?

Op bovenstaand plaatje zie je duidelijk hoe een “Plof-Pomp” er uit ziet.  Een roestende stuk ijzer, van wat eens een mooie glimmende waterpomp was, waaromheen de kinderen met blije gezichten lekker met water aan het spetteren waren.

Letterlijk in heel Afrika kom je dit soort roestende kapotte pompen tegen. Als de pomp net is geïnstalleerd ziet alles er nog fantastisch uit. Dan maakt men graag meteen een foto, maar binnen een jaar is de pomp kapot en dan is het al gauw weer terug naar af, en de NGO is dan in geen velden of wegen meer te bekennen…

Als je ze dan vraagt hoe ze dit zelf ervaren, is het standaard antwoord: “Wij hebben gedaan wat we moesten doen volgens ons handboek, daarna zijn de mensen zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.” Ja, zo komen ze er wel heel makkelijk mee weg. Dat is een “Doe wel en kijk vooral niet om” mentaliteit. Wij vinden dat onverantwoord en eigenlijk crimineel om deze arme mensen zo voor de gek te houden. Eerst iets beloven, en goede sier daarmee maken, zowel bij het publiek als bij de mensen in Afrika, en als dan blijkt dat het niet werkt, snel weglopen en weer geld ophalen voor een volgend fiasco.

Ook aardig feitje om te weten; het model van de Plof-Pomp bestaat al ruim 25 jaar. Iedereen in Afrika weet dat dit type pomp absoluut niet deugt, maar het model is al die tijd niet verbeterd…. Waarom niet? Maar waarom zou men? De meeste water projecten kopen toch gewoon de goedkoopste pomp en zijn niet in kwaliteit geinteresseerd. Waarom zou men dan de pomp beter maken, het wordt toch goed verkocht, men verdient daar lekker aan, dus laat men het maar zo… Aan de mensen die de pomp nodig hebben wordt niet gedacht, ongelooflijk. Wij vinden dat het nu maar eens anders moet.

GW 1200 plofpomp

Plof-Pompen zijn niet duurzaam: Na een paar maanden begint de ellende en lachen deze kinderen niet meer…

Dit is wat overblijft van een Rode Kruis Plof-Pomp, roestwater en dure reparaties. Wilt u echt daarvoor geven?

Eigenlijk is de Plof-Pomp een grote blamage voor de “westerse hulp”. We kunnen wel een man op de maan zetten, maar Afrika wordt afgescheept met roestende pompen. Waarom? Waar gaat het over ?? (klik hier voor meer info.)

GW 1200 Rusting broken pipes india Mark pump

Zo ziet een Plof-Pomp er vanbinnen uit na 2 jaar, allemaal roest, roest en roest, de gaten vallen er zo in.

Waarom zijn er zoveel Plof-Pompen?
Tot voor kort was we weinig keuze, dus men moest wel. Het goede nieuws is dat er nu een betere waterpomp beschikbaar is, de BluePump. Daarmee kan men echt het verschil maken.

GW 1200 broken pump-04

Onze visie? De Plof-Pomp de wereld uit, één voor één, te beginnen in Afrika, da’s beter voor iedereen.

 U weet nu dat dit soort “mooie plaatjes” Nep-Nieuws zijn, straks zijn ook deze Plof-Pompen kapot, en dan…??

Helpt u mee?  Stop de Plof-Pomp in Afrika; vervang ze door betrouwbare Nederlandse BluePumps, dat is de beste oplossing, want als we er snel bij zijn, is vaak de put van de Plof-Pomp nog goed bruikbaar.

De lokale bevolking betaald ook een deel, maar kan dat niet alleen kan opbrengen. Daarvoor is uw steun nodig.

Doe mee! Wordt vrienden-lid van FairWater op Facebook,
dat kost u  niets en
blijft u op de hoogte van onze activiteiten.

Voor elke “like” op onze Facebook pagina
geeft de firma Boode (klik hier) die de BluePump levert
een Euro aan FairWater voor Oxfam.

Shoppen op het internet, en daarbij gratis doneren?

Probeer het eens vrijblijvend uit !

 

“Gewoon” doneren kan natuurlijk ook
dat hoeft niet nu meteen.
De volgende keer dat u wat wil geven voor Afrika
Kan dat gewoon via een bankoverschrijving
Alvast bedankt!

Stichting FairWater
IBAN NL57 ABNA 0620 4048 41
BIC: ABNANL2A
ABN AMRO BANK

.