• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Wat is een “Plof-Pomp”?

De “Plof-Pomp” is op het eerste gezicht een mooie nieuwe glimmende pomp, maar schijn bedriegt. Over heel Afrika kom je dit glanzende model tegen op foto’s en filmpjes van NGOs. Als de pomp net is geïnstalleerd maakt men graag meteen een foto, want dan werkt hij vaak nog wel.

Waar komen ze vandaan? De meeste Plof-Pompen” worden gemaakt in India. Maar aan het goedkope prijskaartje hangt ook een groot nadeel: ze gaan maar een paar maanden mee. Dan gaat er iets kapot en moet de pomp weer helemaal uit elkaar. Zo blijven de mensen lekker bezig. Per keer kost dat $ 25,- tot $50,- dus dat kan per jaar aardig oplopen.

Na een paar jaar zo doormodderen heeft men het wel gezien en wordt de pomp niet meer gerepareerd. Back to the river is dan het devies, terug naar “AF”, maar u ontvangt geen 200 Euro.

Ook aardig feitje om te weten; het model van de Plof-Pomp bestaat al ruim 25 jaar. Men weet dat het eigenlijk niet goed werkt, maar het model is al die tijd niet verbeterd…. Waarom? Ach, de meeste water projecten kopen toch gewoon de goedkoopste pomp, dus waarom zou men dan de pomp beter maken, het wordt goed verkocht, dus laat men het maar zo… Ongelooflijk.

GW 1200 plofpomp

Plof-Pompen zijn niet duurzaam: Na een paar maanden begint de ellende en lachen deze kinderen niet meer…

Dit is wat overblijft van een Rode Kruis Plof-Pomp, roestwater en dure reparaties. Wilt u echt daarvoor geven?

Eigenlijk is de Plof-Pomp een grote blamage voor de “westerse hulp”. We kunnen wel een man op de maan zetten, maar Afrika wordt afgescheept met roestende pompen. Waarom? Waar gaat het over ?? (klik hier voor meer info.)

GW 1200 Rusting broken pipes india Mark pump

Zo ziet een Plof-Pomp er vanbinnen uit na 2 jaar, allemaal roest, roest en roest, de gaten vallen er zo in.

Waarom zijn er zoveel Plof-Pompen?
Tot voor kort was we weinig keuze, dus men moest wel. Het goede nieuws is dat er nu een betere waterpomp beschikbaar is, de BluePump. Daarmee kan men echt het verschil maken.

GW 1200 broken pump-04

Onze visie? De Plof-Pomp de wereld uit, één voor één, te beginnen in Afrika, da’s beter voor iedereen.

 U weet nu dat dit soort “mooie plaatjes” nep zijn, straks zijn ook deze Plof-Pompen kapot, en dan…??

Help mee om de Plof-Pompen te vervangen door de betrouwbare Nederlandse BluePump, dat is de beste oplossing, want als we er snel bij zijn, is vaak de put van de Plof-Pomp nog goed bruikbaar.

De lokale bevolking betaald ook een deel, maar kan dat niet alleen kan opbrengen. Daarvoor is uw steun nodig.

STOP de “Plof-Pomp”
en kom in actie, hoe?
Geef voor een BluePump voor Oxfam

donate images

en natuurlijk kunt u vrienden-lid worden van FairWater op Facebook,
dat kost u helemaal niets,
en blijft u op de hoogte van onze activiteiten.

Dank u wel!

.