• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Wat zijn de feiten?

De feiten liegen er niet om, het probleem is ook te groot om het zelf te verzinnen…

Uit een studie van RWSN (Rural Water Supply Network, klik hier)  uit 2010 blijkt echter dat over het algemeen de water NGOs zèlf, door hun verouderde aanpak de problemen eerder verergeren dan oplossen. Dit komt vooral door het gebruik van de “Plof-Pomp”, een goedkoop pompje uit India, maar erg duur in onderhoud. Hierdoor worden de mensen alleen maar nog armer, en hebben nog steeds geen water…

De meeste van deze water NGOs weten dit wel, maar het komt ze al vele jaren even “niet zo goed uit” om daar wat aan te doen. Ze wringen zich dan in allerlei bochten met mooie volzinnen om aan te tonen dat “hun” Plof-Pompen wèl werken. Zo is de nieuwste mode van NGOs om een elektronisch apparaatje (ter waarde van ca. 1.000 US$) met een batterij aan de pomp te bevestigen, wat een signaal zou geven als de pomp kapot is. Hoe “slim” kan je zijn, alsof de mensen zelf niet in de gaten hebben dat de pomp het niet meer doet en zelf niet iemand kunnen bellen om de pomp te maken….

Je wordt soms moedeloos van zoveel slimheid…. Het hele onderhoud en alles eromheen wordt daardoor uiteraard nog duurder en nog kwetsbaarder. De pomp gaat er ook zeker niet minder vaak door kapot, dus uiteindelijk wordt het water nòg duurder voor de arme mensen… Tel uit je winst.

Wat kunt u hieraan doen?

  1. Wordt vrienden-lid van FairWater op Facebook, dat kost u niets.
  2. Geef niet meer aan NGOs die Plof-Pompen installeren, dat kost u ook niets.
  3. Hoort, twitter het voort, zodat meer mensen weten wat er echt aan de hand is.
  4. Last but not least …. De volgende keer dat u overweegt om wat te geven voor water in Afrika, èn ook zeker wilt weten dat er uw donatie echt goed besteed wordt, overweeg dan een bijdrage voor een duurzame BluePump voor Oxfam om daarmee een van de vele Plof-Pompen in Afrika te vervangen.
  5. Daarmee draagt u bij aan een echt betere wereld, voor iedereen.

of

donate images

Klik hier om te doneren

Dank u wel!