• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Wat zijn de feiten?

De feiten liegen er niet om, het probleem is ook te groot om het zelf te verzinnen…

Uit een studie van RWSN (Rural Water Supply Network, klik hier)  uit 2010 bleek dat de water NGOs zèlf, door hun verouderde aanpak de problemen eerder verergeren dan oplossen. Dit komt vooral door het gebruik van de “Plof-Pomp”, een goedkoop pompje uit India, maar erg duur in onderhoud. Hierdoor worden de mensen alleen maar nog armer, en hebben nog steeds geen water…

Wat doen die NGOs dan?
Sinds de jaren 80 uit de vorige eeuw, zijn NGOs (Non-Government-Organizations) bezig in Afrika om met gedoneerd geld de mensen te helpen met waterproblemen. In die jaren was er nog nauwelijks sprake van een goede infrastructuur (wegen, communicatie, electriciteit, etc.) in Afrika en men bedacht dat het daarom beter was dat elk dorp zijn eigen waterpomp moest gaan onderhouden. Dat werd het VLOM model genoemd (Village Level Operation & Maintenance). Als de pomp dus kapot ging, moest “iemand” uit het dorp de pomp kunnen maken. Dat leek een goede oplossing in die tijd, dus kregen de dorpen pompen en werden er in elke dorp mensen opgeleid om pompen te repareren. So far so good.

Echter, al gauw bleek dat de pompen wel erg vaak kappot gingen en heel veel onderdelen nodig hadden. Er was daardoor al gauw een groot tekort aan onderdelen. De NGOs waren even “vergeten” dat de aanvoer van onderdelen uit India en Frankrijk, waar de meeste pompjes vandaan kwamen, niet uit zichzelf op gang kwam. Al gauw zag je overal kapotte pompen.

Maar niet getreurd, want de NGOs hadden hun antwoord al klaar: Ze gingen gewoon weer met de pet rond en het dorp kreeg weer een nieuw Plof-Pompje. Maar omdat het onderhoudsprobleem niet was opgelost, konden de mensen ook dit nieuwe pompje niet onderhouden. En zo kwam langzaam een vicieuze circel op gang, waarbij de mensen steeds afhankelijker werden van de NGOs….

De meeste van deze water NGOs weten dit wel, maar het komt ze al vele jaren even “niet zo goed uit” om daar wat aan te doen. Ze wringen zich dan in allerlei bochten met mooie volzinnen om aan te tonen dat “hun” Plof-Pompen wèl werken. Zo is de nieuwste mode van NGOs om een elektronisch apparaatje (ter waarde van ca. 1.000 US$) met een batterij aan de pomp te bevestigen, wat een signaal zou geven als de pomp kapot is. Hoe “slim” kan je zijn, alsof de mensen zelf niet in de gaten hebben dat de pomp het niet meer doet en zelf niet iemand kunnen bellen om de pomp te maken….

Je wordt soms moedeloos van zoveel slimheid…. Het hele onderhoud en alles eromheen wordt daardoor uiteraard nog duurder en nog kwetsbaarder. De pomp gaat er ook zeker niet minder vaak door kapot, dus uiteindelijk wordt het water nòg duurder voor de arme mensen… Tel uit je winst.

Wat kunt u hieraan doen? (het kost u niets !!)

  1. Wordt vrienden-lid van FairWater op Facebook, dat kost u niets.
  2. Geef niet meer aan NGOs die Plof-Pompen installeren, dat kost u ook niets.
  3. Hoort, twitter het voort, zodat meer mensen weten wat er echt aan de hand is.
  4. Last but not least …. Mocht u toch overwegen om eens een keer wat te geven voor water in Afrika, overweeg dan een bijdrage voor een duurzame BluePump voor Oxfam om daarmee een van de vele Plof-Pompen in Afrika te vervangen.

 

Doe mee! Wordt vrienden-lid van FairWater op Facebook,
dat kost u  niets en
blijft u op de hoogte van onze activiteiten.

Voor elke “like” op onze Facebook pagina
geeft de firma Boode (klik hier) die de BluePump levert
een Euro aan FairWater voor Oxfam.

Shoppen op het internet, en daarbij gratis doneren?

Probeer het eens vrijblijvend uit !

 

“Gewoon” doneren kan natuurlijk ook
dat hoeft niet nu meteen.
De volgende keer dat u wat wil geven voor Afrika
Kan dat gewoon via een bankoverschrijving
Alvast bedankt!

Stichting FairWater
IBAN NL57 ABNA 0620 4048 41
BIC: ABNANL2A
ABN AMRO BANK

.