• +020 – 260 11 71
  • info@fairwater.org

Contact

FairWater is een initiatief van Paul van Beers en Sureyya Gok; Klik hier voor meer info.

FairWater is vernieuwend, wij willen af van het “oude koloniale NGO denken” over ontwikkelingshulp. Hierin wordt Afrika afgeschilderd als een achtergebleven continent dat nog half in het stenen tijdperk leeft, met domme en zielige mensen die overal uit de sloot drinken. Klik hier voor het verhaal van Michael, en zie zelf hoe de commerciele “Goede Doelen” NGOs u met veel success voor de gek proberen te houden…

Helaas zijn er veel NGOs die meedoen met deze negatieve beeldvorming, want het levert altijd weer veel geld op. Ook profileert men zichzelf ook graag als “redder in de nood” van deze “arme sloebers”. Deze benadering wordt ook wel “Charity Porn” genoemd, (klik hier)

Deze “Charity” NGOs zijn in de praktijk niet bezig met de echte, onderliggende problemen, maar hebben vooral veel aandacht voor de symtomen daarvan. De waterproblemen die men zo mooi in beeld brengt, zijn vooral het gevolg van armoede, gebrek aan infrastructuur en slecht onderwijs.

Het heeft dus geen zin de “zielige” mensen een waterpompje te geven wat ze nooit zelf kunnen onderhouden. Zo werkt dat niet, een kind weet dat, maar de alwetende directeuren van de NGOs willen dat niet weten, waarom eigenlijk niet? Het antwoord is even simpel als voor de hand liggend; de NGO wordt immers niet afgerekend op resultaat, hun budget is volkomen afhanklijk van hoe “geraffineerd” de fundraising is. Enig moreel kompas kunnen we hierin niet ontdekken.

Wij nemen daarom nadrukkelijk afstand van deze verwerpelijke, egocentrische aanpak van de “charity” NGOs. Wij zijn gelukkig niet afhankelijk van subsidies uit Den Haag. Daarom kunnen we ook vrijuit onze pittige mening geven, waarin we vooral de stem van de mensen uit Afrika duidelijk laten doorklinken.

In Afrika is men zo langzamerhand echt wel een klaar met dit “oude koloniale NGO denken” over Afrika en de manier waarop goedbetaalde witte NGO directeuren, personeel en “consultants” wereldwijd van conferentie naar conferentie vliegen, op kosten van de donors, vooral om veel en eindeloos te praten over de problemen van de zwarte mensen in Afrika, in plaats van deze problemen op te lossen.

Vaak zie je in Afrika deze “Goede Doelen Cowboys” stoer rondrijden in hun grote witte 4×4, op zoek naar een zielig plaatje, om dat weer te gebruiken voor de volgende tranentrekkende reklame campagne. Dit wordt dan zorgvuldig in scene gezet (klik hier voor een typisch voorbeeld, niet lachen, op zich is dit al erg genoeg!)

We zijn ons bewust dat we met deze duidelijke stellingname niet erg populair zijn bij dat de Charity NGOs, die doodsbang zijn hun imago en hun lucratieve Goede Doelen “Business Model” te verliezen. Ze halen daarmee veel geld op, vooral voor zichzelf, logisch dat ze elke vorm van kritiek niet leuk vinden. Klik hier voor meer voorbeelden.

Wij zijn dat aan het veranderen, door Afrika blauw te kleuren. Zoals bovenstaande al aangeeft, helaas nog wel vaak tegen de verdrukking in. Gelukkig neemt het aantal kritische mensen toe en met elke BluePump in een dorp wordt Afrika weer een beetje mooier en duurzamer. U kunt ook meehelpen door ons hierbij te steunen. Afrika First!

Heeft u vragen omtrent FairWater of wilt u als vrijwilliger meehelpen? Neem even contact op.

Paul van Beers

Bezoekadres FairWater
Keizersgracht 676
1017 ET Amsterdam
The Netherlands

info@fairwater.org
Tel: 020 – 260 11 71
Mob. 06 236 686 15

 

Doe mee! Wordt vrienden-lid van FairWater op Facebook,
dat kost u  niets en
blijft u op de hoogte van onze activiteiten.

Voor elke “like” op onze Facebook pagina
geeft de firma Boode (klik hier) die de BluePump levert
een Euro aan FairWater voor Oxfam.

Shoppen op het internet, en daarbij gratis doneren?

Probeer het eens vrijblijvend uit !

 

“Gewoon” doneren kan natuurlijk ook
dat hoeft niet nu meteen.
De volgende keer dat u wat wil geven voor Afrika
Kan dat gewoon via een bankoverschrijving
Alvast bedankt!

Stichting FairWater
IBAN NL57 ABNA 0620 4048 41
BIC: ABNANL2A
ABN AMRO BANK

.